Ο Μινωικός Πολιτισμός

1. Η Μινωική Κρήτη

Την εποχή του Χαλκού, αναπτύχθηκε στην Κρήτη ένας νέος πολιτισμός που ονομάστηκε Μινωικός. Πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Μίνωα. Εκείνη την εποχή, το όνομα Μίνωας ήταν τιμητικός τίτλος και όχι το όνομα κάποιου βασιλιά καθώς, όλοι οι βασιλείς ονομάζονταν Μίνωες.

Η Κρήτη έγινε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Με τα καράβια της μετέφερε τα προϊόντα της (λάδι, μέλι, κρασί,αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες) σε όλο το Αιγαίο, στην Ανατολή, στην Αίγυπτο, στην Τροία και στην Κύπρο. Τότε δημιουργήθηκε η Μινωική Θαλασσοκρατία και οι Μινωίτες έγιναν Θαλασσοκράτορες.

Ο πρώτος αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσσό και τα μνημεία του Μινωικού Πολιτισμού ήταν ο Άγγλος Άρθουρ Έβανς.

2. Το ανάκτορο της Κνωσού

Στην Κρήτη τη μινωική εποχή υπήρχαν πολλές μεγάλεις πόλεις όπως η Φαιστός, τα Μάλια και η Ζάκρος. Η μεγαλύτερη πόλη όμως με το πιο μεγαλοπρεπές ανάκτορο ήταν η Κνωσός. 

 

Το ανάκτορο της Κνωσού έμοιαζε με μικρή πολιτεία. ήταν χτισμένο γύρω απο μια μεγάλη αυλή, είχε κτίρια με τέσσερις και πέντε ορόφους, διαδρόμους, σκάλες, αποθήκες και χίλια πεντακόσια δωμάτια! Υπήρχε και υδραγωγείο που έφερνε το νερό από μακριά καθώς και σύστημα αποχέτευσης.

Τα δωμάτια είχαν βεράντες και οι τοίχοι τους ήταν στολισμένοι με όμορφες τοιχογραφίες. Το πιο όμορφο δωμάτιο ήταν η αίθουσα του θρόνου. 

3. Η καθημερινή ζωή των Μινωιτών

Οι Μινωίτες ήταν άνθρωποι χαρούμενοι που ασχολούνταν με το εμόριο, τη ναυτιλία, το ψάρεμα και τη γεωργία. 

Ενώ οι άνδρες ντύνονταν απλά, φορώντας ένα ύφασμα στη μέση που το έλεγαν ζώμα, τα ρούχα των γυναικών ήταν κομψά και πολυτελή. Φορούσαν μακριές φούστες, πουκάμισα, ποδιές, πανωφόρια, εσάρπες καθώς και καπέλα, κορδέλες και κοσμήματα. Είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες κι έπαιρναν μέρος σε γιορτές και στο κυνήγι. 

Τα παιδιά των Μινωιτών αθλούνταν από μικρά και έπαιζαν πάλη, κυνηγητό αλλά και ζατρίκιο, που μοιάζει με το σημερινό σκάκι.  

Για να παίξετε ένα παιχνίδι με εικόνες της Μινωικής εποχής πατήστε 

4. Η θρησκεία και η γραφή των Μινωιτών

Στη Μινωική Κρήτη οι άνθρωποι λάτρευαν  τη Μεγάλη Θεά. Την έλεγαν και Μεγάλη Μητέρα και ήταν η θεά της φύσης. Τη λάτρευαν σε ιερά στα ανάκτορα, σε κορυφές βουνών και σε σπηλιές. Της πρόσφεραν μικρά αγάλματα, διπλούς πέλεκεις, και καρπούς της γης για να την ευχαριστήσουν που έκανε τη γη να βλαστήσει. 

Την παρίσταναν σαν μια γυναίκα με φίδια στα χέρια, περιστέρια στους ώμους, που κάθεται ανάμεσα σε ζώα.

Για  χαρη της έκαναν γιορτές που τις ονόμαζαν Ταυροκαθάψια όπου νέοι και νέες έκαναν ακροβατικά πάνω σε μαινόμενους τάυρους. 

Επίσης, οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι από τους κατοίκους της Ελλάδας που χρησιμοποίησαν τη γραφή. Για να γράψουν μια λέξη σχεδίαζαν εικόνες ζώων, φυτών, πλοίων κ.λπ.. Αυτή η γραφή ονομάστηκε ιερογλυφική και ανακαλύφθηκε στον δίσκο της Φαιστού, όπου τα ιερογλυφικά έχουν εντυπωθεί με τη χρήση σφραγίδων. Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως έχουμε την πρώτη μορφή τυπογραφίας. 

Αργότερα οι Μινωίτες ανακάλυψαν μια πιο απλή γραφή, την Γραμμική Α'.

Για να εξασκήσεις τις γνώσεις σου πάνω στη θρησκεία και τη γραφή των Μινωιτών πάτησε 

5. Η τέχνη των Μινωιτών

Οι Μινωίτες ήταν σπουδαίοι αγγειοπλάστες που με τη βοήθεια του τροχού, δημιουργούσαν αγγεία σε διάφορα μεγέθη και

σχήματα

και τα διακοσμούσαν με σχέδια παρμένα από τη φύση όπως λουλούδια, φύλλα, ζώα, κοχύλια κ.λπ..

Επίσης οι Μινωίτες έφτιαχναν σφραγίδες γυαλίζοντας πολύτιμα μέταλα και χαράζοντάς τα. Καμία σφραγίδα δεν έμοιαζε με άλλη και πολλές φορές οι Μινωίτες τις φορούσαν σαν δαχτυλίδια.

 

Ήταν ακόμα και σπουδαίου χρυσοχόοι και ζωγράφοι. Δεν ζωγράφιζαν όμως σε χαρτί αλλά στους τοίχους των σπιτιών τους, δημιουργώντας όμορφες τοιχογραφίες. 

Ο Μινωικός πολιτισμός κράτησε για 1.500 χρόνια. Μετά όμως έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και τα κύματα που δημιουργήθηκαν έφτασαν μέχρι τα παράλια της Κρήτης, καταστρέφοντας τα πλούσια ανάκτορα.

Για να σχεδιάσετε και να χρωματίσετε ένα αγγείο της εποχής πατήστε

Μπορείτε να αποθηκέυσετε τη ζωγραφιά σας στον υπολογιστήσας, κανόντας κλικ στο εικονίδιο με τη δισκέτα!

Για να κάνετε ένα μικρό επαναληπτικό τεστ και να ελέγξετε τις γνώσεις σας πάνω στον Μινωικό πολιτισμό πατήστε 

Για να φτιάξετε ένα παζλ με θέμα την Κνωσό πατήστε